Natuurijsbaan weldra open?
Klik op het stoplicht
voor meer info

 

 

Komende week jarig

21 februari
Greta de Waal, Ton Reniers
22 februari
Ivar Martens
23 februari
Ron Dingjan
25 februari
Imke Wessels
26 februari
Evelyn Klijsen-Roest, O. Vrooman, S. Vrooman, Salo Timmermans
27 februari
Esther Loontjes, Gerrit Rosenbrand, Marieke Hutzezon
28 februari
Janneke Steenks, Marilène Polak

      Sponsoren 

 

U bent hier: Home › Activiteiten › Schaatsen › Marathonschaatsen

Wat is Marathonschaatsen

Wat is marathonschaatsen.

Om 7.00 uur 's ochtends is het al een drukte van belang in het dorp. Na een flinke week vriezen is het ijs dik genoeg bevonden om het KPN NK Marathon op natuurijs te organiseren. Rijders arriveren, het publiek zoekt een plekje om de wedstrijd goed te kunnen volgen.

Om 8.00 uur klinkt het eerste startschot voor de dames, om 11.00 uur gaan de heren van start. Wie legt deze honderd kilometer uiteindelijk als snelste af? Wind en sneeuw teistert rijders en publiek, scheuren in het ijs zorgen voor valpartijen. Eén van de favorieten moet afhaken met een kapotte schaats en baalt aanzienlijk. Dan ontstaat er een kopgroep die het peloton op flinke achterstand rijdt. Wie gaat het dit jaar worden, de nieuwe natuurijskampioen? Wordt het een eindsprint of slaagt iemand erin solo over de finish te komen? Of kan het peloton toch nog terugkomen?

De oorsprong van het marathonschaatsen ligt in het schaatsen van lange afstanden op natuurijs, waarvan de Elfstedentocht wel het bekendste voorbeeld is. Vanwege het uitblijven van natuurijs in de jaren ’70 kwamen er steeds meer wedstrijden op de kunstijsbanen. Geleidelijk aan ontstond een wedstrijdcyclus die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een landelijke Marathoncup voor drie divisies: Topdivisie Dames, Topdivisie Heren en 1e Divisie-Heren.

Op natuurijs worden Grand Prix-wedstrijden georganiseerd in Oostenrijk (Weissensee), Zweden en Finland. En als het vriest natuurlijk ook in eigen land. De ijsbaan van FlevOnice in Biddinghuizen (een kunstijsbaan met een lengte van 5 km) is geïntegreerd in de wedstrijden van de marathoncup.

In de topcompetitie strijden 250 rijders en rijdsters om de cup. Daarnaast rijden 10.000 rijders hun eigen marathons in de regio’s en op de eigen kunstijsbaan.

Afstanden

Op kunstijs rijden de dames 60 ronden, de Topdivisie Heren rijdt 125 ronden, de 1e Divisie- Heren rijdt 100 ronden. Op natuurijs en FlevOnice rijden de dames 60 km, de Topdivisie Heren 75 km en de 1e Divisie-Heren 60 km. Bij de Grand Prix op natuurijs zijn er ook wedstrijden over 100 en 200 kilometer.

Bron: www.schaatsen.nl

 

Nog meer informatie vindt je door hier te klikken.


WIE IS ONLINEActieve bezoekers: 42, waarvan 0 geregistreerd en 42 gast(en).

Loginstatus

Laatste Nieuws

01-10-2017

de IJsdaging

Lees meer...

15-09-2017

Georganiseerd met de bus naar de Weissensee

Lees meer...

21-06-2016

Vertrouwenspersoon IJsco

Lees meer...Ogenblik a.u.b. ...