SKEELERBAAN OPENWEL LES

 

Komende week jarig

21 april
Frank van Geersaem, Leoni van Stevens
22 april
Anne Versluis, Frank Rousseau, Johan Panneman
23 april
Harold Celi
24 april
Anke Bogmans, Merel van Heezik, Mijntje Arts, Susan van Teeffelen
25 april
Matty van Geel
26 april
Ruud Bink
27 april
Frans J Groeneveld, Geert Verhagen, Gijs Hilhorst, Marius van der Beek

      Sponsoren 

 

U bent hier: Home › Activiteiten › Natuurijsbaan › Dagboek

Actueel nieuws van uw ijsmeester

KASSA IJSBAAN tijdens openingsuren: 06 -
INFORMATIENUMMER
buiten openingsuren: 06 - 10906638

Kansverwachting minimum temperatuur 15 dagen vooruit (Bron: KNMI)

Hieronder een interessant artikel voor hen die op natuurijs gaan schaatsen:
Natuurijswijzer

DATUM

IJSDIKTE

DAGBOEK VAN DE IJSMEESTER

   

Schrijf ook eens iets in ons GASTENBOEK over onze natuurijsbaan!

     WINTERSEIZOEN 2017-2018
Zondag
0
4-03-2018
 ? CM Het is over en uit! De lente lijkt nu toch echt begonnen. Plassen water op de baan. Tot de volgende keer maar weer!!
Zaterdag
03-03-2018
 7 CM Voor de derde dag open. De wind is gaan liggen en warme lucht in aantocht. De vraag is hoe lang we vandaag open kunnen blijven! Uiteindelijk hebben we het tot 18.00 uur kunnen rekken met een bezoekersaantal van 337 niet leden en 58 IJSCO-leden.     
Vrijdag
02-03-2018
 7 CM Vanochtend om 9.00 uur open gegaan en niet veel later stond de jeugd van het Hanze College op de ijsbaan en zij werden om het uur afgelost door andere klassen/scholen. Na 15.30 uur volgden de kinderen die vrij van school waren. 21.30 uur open gebleven en kregen 302 betalende bezoekers en 35 IJSCO-lden over de ijsvloer.

Donderdag
 01-03-2018

 7 CM 9.00 uur: Goed ijs - ijsmeester Hans Vissers en Jolande van Engelen besluiten dat wanneer het bewolkt blijft, we 's middags om 15.30 uur open gaan. Het was nu of nooit. De telefoon had de hele dag al roodgloeiend gestaan en vanaf dat de poort open ging hadden we al meteen bezoekers. Tussen 15.30 en 20.30 uur kregen we 89 IJSCO-leden en 102 betalende bezoekers te verwerken. Mooie start na al die ellende met wel of niet open kunnen gaan.          
Woensdag
 28-02-2018
 6 CM Vanochtend van 7.00 - 1030 uur water op de baan gesproeid. Vanavond even herhalen en dan moet het donderdag gaan lukken hoor! Sorry, maar voor nu kunnen we er even niets aan doen.
Dinsdag
 27-02-2018
 5 CM Vanochtend zag het er nog goed uit maar rond het middag uur meldde een van de ijsmeesters dat de zon het ijs weer week maakte. Vanavond nog maar eens onderhoud plegen en dan beslissen we woensdagochtend of we open kunnen!     
Maandag
 26-02-2018
 4 CM Vanmiddag om 12.30 uur de dikte van het ijs gemeten. Aan de kanten nog wat dun maar op sommige plaatsen 4 CM. Vanavond hebben we er een dun laagje water opgespoten om ook via de bovenkant de aangroei van het ijs te bevorderen. Mogelijk woensdag OPEN!

Zondag
 25-02-2018

 3,5 CM 10.30 uur: bijna 3,5 cm ijs, en hetzelfde verhaal als gisteren, veel windwakken! De laatste dingetjes gedaan die horen bij het voorbereiden van het kunnen openen van een natuurijsbaan. Het gaat er nu toch echt om spannen of we nog wel open kunnen. De natuur heeft er de laatste hand in
Zaterdag
 24-02-2018
 1,5 CM

Vanochtend nog bijna 3 cm ijs, maar met het zonnetje erop en de vele wind zijn er veel windwakken ontstaan waardoor de ijsdikte weer een stuk is geslonken. Vandaag met man en macht alles binnen en buiten voorbereid zodat wanneer het moment daar is we bezoekers kunnen ontvangen. Wellicht kunnen we ook nog een aantal scholen ontvangen met schoolschaatsen.

Donderdag
 22-02-2018

 0 CM Het ijs wat de afgelopen nacht was ontstaan, was 's middags al weer weg door de dagtemperatuur van +7 grC en de wind die er stond. Vanavond hebben we een kleine pomp in de sloot gelegd om het water op peil te kunnen houden. Morgen maar weer zien of er ijs is ontstaan. Wanneer de baan open kan is nog niet te zeggen. Sterk afhankelijk van de dagtemperatuur en de wind die roet in het eten kunnen gooien.

Woensdag
 21-02-2017

 0 CM Pompen uit gezet zodat de natuur zijn werk kan gaan doen. 's Avonds al een dun ijsvliesje er overheen.

Zondag
18-02-2017

 0 CM In overleg met het bestuur toch maar besloten het er nog een keer op te wagen omdat er nu toch wel echt serieuze kansen lagen dat we toch wel een weekje open zouden kunnen met onze baan. Baan was ondanks stroomuitval binnen 3 dagen weer op peil.
Vrijdag
16
-02-2018
 0 CM We hadden het 's middags al helemaal opgegeven en besloten de pomp uit de sloot te verwijderen, echter kwamen de berichten dat er de komende week een flinke omslag in het weer zou komen, matige tot strenge vorst.

Woensdag
07-02-2018

 3,5 CM Vanmiddag 3,5 cm ijs gemeten. Helaas is het daar bij gebleven omdat de dagtemperaturen de dagen erna weer flink stegen en het ijs naar 1 week weer helemaal weg was.

Woensdag
31-01-2018

 0 CM N.a.v. de weersvoorspelling vandaag besloten de baan te vullen! Na slechts 3 volle dagen hadden we er 21 cm water op staan 
     WINTERSEIZOEN 2016-2017

Vrijdag
 20-01-2017

 3 CM Vanavond hebben we op heel de baan gesproeid. Helaas is doordat het water nagenoeg onder het ijs uit is verdwenen van onderaf geen aangroei meer mogelijk, Omdat het zaterdag overdag ook weer boven nul is verwachten we weinig aangroei en blijft het ijs te dun om er publiek op te laten. Hopelijk valt er morgenmiddag meer over te zeggen.

Donderdag
 19-01-2017

 3 CM Vanavond hebben we op de plaatsen waar de sproeiers niet bij konden van de kant af water op gesproeid om ook aangroei van het ijs van bovenaf te bewerkstelligen. De weersvoorspellingen voor het zuiden zijn nog steeds redelijk tot goed te noemen. Winterplaza kwam vanavond weer met een nog betere 'PLUIM' dan begin deze week. Wanneer we open kunnen is lastig te zeggen omdat het overdag nog steeds een beetje boven nul wordt. Spannend dus  Morgen nog een aantal keren sproeien en dan nog maar eens meten! 

Woensdag
 18-01-2017

 1,5 CM Nog steeds zakt het water weg en vanochtend waar de voorspellingen niet van dien aard dat we komend weekend al open kunnen gaan. Winterplaza kwam vanavond weer met een iets gunstigere 'PLUIM' dan de afgelopen 2 dagen. Donderdagavond gaan we extra water opsproeien in de hoop dat dat nog soelaas brengt. 

Dinsdag
 17-01-2017

 1 CM Nadat we zaterdag de baan vol water hadden staan is er toch zeker het waterpeil toch zeker weer 6 cm gezakt. Sinds maandagavond zijn we laagje voor laagje aan het opbouwen met ons sproeisysteem. Dit lijkt nu goed te lukken. Vraag is wel of de vorst nog even aanhoud. Wanneer dat zo is kunnen we wellicht komend weekend al open! 

Zateag
 14-01-2017

 0 CM Op vrijdagavond worden we nog even gauw geconfronteerd met een onzekere volgende week qua temperaturen waarbij de voorspelling is dat half volgende week de eerder voorspelde matige tot strenge vorst uit beeld verdwijnt. Zou jammer zijn na alle gedane inspanningen die we ook vandaag weer hebben gedaan met een aantal mensen. De baan staat nu vol water en het is te hopen dat het vanavond al gaat vriezen zodat er morgen al een mooi dun laagje ijs ligt! Het stukje van BNDeStem is HIER te vinden. We houden de moed erin!

Vrijdag
 13-01-2017

 0 CM Nog steeds niet veel water op de baan, Dan maar de hulp ingeroepen van BWZ-Verhuur uit Oosterhout. Zij hebben een grote waterpomp die 60m3 water per uur kan verpompen. Deze hebben we 's middags een paar uur laten draaien met als gevolg dat het waterpeil zienderogen steeg. Diezelfde middag hadden we ook BNDeStem nog op bezoek die voor een interview en een foto kwamen. Het stuk zou zaterdag in krant staan.

Dinsdag
 10-01-2017

 0 CM Nadat ik het afgelopen weekend de pompen had uitgezet omdat er toch weinig hoop meer was op enig winters weer en de baan zo lek is als een vergiet kwam er toch ineens een sprankje hoop in de weersvoorspellingen! Al het water op de baan was inmiddels verdwenen en dus maar weer snel aan de gang gegaan met water oppompen.

Maandag
 05-12-2016

 4 CM Na een weekje kwakkelen heeft het afgelopen weekend toch weer flink gevroren en dat was vanavond te zien aan de dikte van het ijs. Als de vorst een paar dagen had doorgezet hadden we komend weekend kunnen schaatsen op de Elskens. Nu er weer een "hittegolf" is voorspeld (vrijdag 11 graden) zal schaatsen alleen op de binnenbaan in Breda te doen zijn en ook volgende week op de IJsmarkt in Oosterhout.

Woensdag
30-11-2016

 3 CM  Het ijs was al te belopen Nu het al het zwerfvuil (gras en blad) er nog uit.

Maandag
28-11
-2016

 1 CM  's Avonds maar weer eens een kijkje gaan nemen hoe of de situatie nu was. Niet slecht! Er moet nog minimaal zo'n 10 cm water bij om al het gras wat er bovenuit steekt te laten verdwijnen. Ook zal al het vuil van het wateroppervlak moeten worden verwijderd als het ijs tenminste nog wil smelten! Werk voor komend weekend dus.

Zondag
27-11
-2016

 0,5 CM  Vanochtend was pas goed te zien dat de ontdekking van gisteren zijn vruchten had afgeworpen. Heel de baan was nu bedekt met water. De komende nachten een paar graden vorst, daarna even een stijging van de temperatuur. Gelukkig maar want er drijft nog een hoop gras en bladeren op het water wat nu dus in het gevormde ijs vast zit.

Zaterdag
26-11
-2016

 0,5 CM  Omdat het waterpeil van de baan maar niet wilde stijgen ben ik maar eens polshoogte nemen bij een van de pompen. Daar aangekomen hoorde ik een borrelend geluid natuurlijk wat niet best was. Toen ik op het geluid afging zag het water wat op de baan gepompt werd weer net zo hard wegstromen. Wat bleek nu: er zat een compleet gangenstelsel (gegraven door een rat of wat dan ook) wat van de baan terug naar de sloot liep en dus ook het water wat wij heel de week al aan het oppompen waren. Pas toen we aan beide zijden (sloot en baan) het gat gedicht hadden zag je gedurende de dag het waterpeil stijgen.

Vrijdag
25-11-2016

 0 CM  Nu al ijs op de baan maar de voorspelling voor volgend weekend is niet gunstig

Zondag            20-11-2016

 0 CM  De pompen draaien weer volle bak. Als het goed is staat de baan binnen een paar dagen vol water en dan maar hopen de dat de kou aanhoudt.
     WINTERSEIZOEN 2015-2016

Dinsdag
10-01-2016

 4,5 CM  Een van onze jeugdleden, Daan Hoffmann, heeft het ijs al getest door er een stuk over te lopen. Gezien de weersvoorspelling is het nog maar de vraag of we überhaupt open kunnen.

Maandag
18-01-2016

 3 CM  Het gaat nu snel met de vorming van het ijs maar de voorspelling voor het aankomend weekend is niet gunstig

Zondag
17-01-2016

 1 CM  De basis is gelegd. Nu maar hopen dat de kou aanhoudt.

Zondag
10-01-2016

 0 CM  Onze natuurijsbaan staat weer onder water
     WINTERSEIZOEN 2014-2015

Vrijdag
06-02-2015

 3 CM Laatste nacht deze winter met matige vorst? We hadden een mooie ijsvloer klaar liggen maar waarschijnlijk is deze over een paar dagen weer verdwenen of er moet toch nog een wonder gebeuren!
Dinsdag
27-01-2015
 0 CM Voor komende donderdag en vrijdag wordt er weer sneeuw voorspelt. In de eerste week van februari verwacht men een serieuze daling van de temperatuur, maar eerst zien en dan geloven.
Zondag
25-01-2015
 1,5 CM Na weer een weekje matige vorst maakte regenval korte metten met de magere ijsvloer die er inmiddels weer lag. Op naar hopelijk weer een nieuwe periode van matige tot strenge vorst.
Zaterdag
27-12-2014
 2 CM Eerste serieuze sneeuwval van dit jaar een feit. Ondanks de laag ijs die er al lag is de sneeuw redelijk goed het ijs ingetrokken. Mocht de vorst doorzetten dan is deze sneeuw in ieder geval geen spelbreker geweest.
Donderdag
25-12-2014
  Het gaat er om spannen nu. De temperatuur gaat behoorlijk onderuit. Vraag is hoe lang dit gaat aanhouden. We hebben voldoende water op de baan staan dus....! Vrijwilligers, meldt je aan a.u.b.? 
Maandag
22-12-2014
  Het gonst op de weerforums al weer een paar dagen over vermoedelijk kouder weer na de Kerstdagen. Ook wordt er in het weekeinde sneeuw verwacht. Onze baan ligt er klaar voor hoor! Laat die winter maar komen.
     WINTERSEIZOEN 2013-2014
Donderdag
28-02-2014

  Een winter van niets. Hopelijk wordt die van 2014-2015 beter. Afwachten maar weer!
Donderdag
26-12-2013
  Onze natuurijsbaan ligt er weer helemaal klaar voor. Om niet het laatste moment af te wachten verzoeken we vrijwilligers zich nu al aan te melden voor de diverse taken. Geef je daarom nu alvast op voor 1 of meerdere taken vanaf week 3 in 2014. Voor die tijd is er nog geen zicht op vorst van betekenis. Klik op deze link voor meer informatie over de vrijwilligerstaken.
     WINTERSEIZOEN 2012-2013
Zondag
27-01-2013
 

Zoals al voorspeld is vannacht de dooi ingetreden en staat er nu al weer een flinke plens water op de baan na de regenval van vanochtend. De Koek-en-zopie is al weer leeg geruimd en het wachten is op een volgende vorstperiode, al of niet nog dit winterseizoen. Alle bezoekers van onze natuurijsbaan de Elskens: HARTELIJK BEDANKT DAT JULLIE ER WAREN EN TOT EEN VOLGENDE KEER!

Zaterdag
26-01-2013
 

Topdag voor natuurijsbaan de Elskens met 723 bezoekers. Tot het laatst toe heeft de ijsbaan zich kranig gedragen door het goede onderhoud aan de baan door onze vrijwilligers.

Vrijdag
25-01-2013
 7,5 CM

Zeer waarschijnlijk, als we de berichten mogen geloven, kon het vanavond wel eens de laatste keer geweest zijn (in januari ) dat we water op het ijs hebben gesproeid. Morgen wordt er de nodige sneeuw verwacht en gaan daarom 1 uurtje eerder open zodat we hopelijk droog kunnen opstarten. Wat er daarna gebeurt zien we dan wel weer. Vandaag hebben 416 bezoekers de schaatsen onder gebonden gehad op de Elskens. Foto's verschijnen zondag op de site als de rust weer is gekeerd! Heeft u foto's gemaakt, stuur ze op naar webmaster@ijsco.net.

Donderdag
24-01-2013
 ??? CM Tja, eigenlijk hetzelfde verhaal als gisteren maar dan met "slechts" 237 bezoekers. Wel hebben we nog wat nieuws uitgeprobeerd om te kunnen spuiten met onze brandweerspuit.
Woensdag
23-01-2012
 6,5 CM

Vandaag was het weer een topdag voor wat de ijsbaan betrof. Tot aan de middag ruim 400 kinderen die weer kwamen schoolschaatsen en vanaf 13:30 uur nog eens 559 bezoekers. Vanavond is heel de baan geveegd met de borstelmachine. Daarna weer een laagje water er overheen en nu blinkt hij weer als een spiegel. Donderdag kan zowel de binnen- als buitenbaan weer gebruikt worden.

Dinsdag
22-01-2013
 6 CM

Na een dag gesloten te zijn geweest kon iedereen vandaag weer heerlijk schaatsen. In de ochtend en voormiddag kreeg het ijs het flink te verduren. Bijna 600 jongens en meisjes van diverse Oosterhoutse lagere scholen waren weer te gast bij IJsco, OIB en Jong om op een veilige manier hun rondjes te kunnen schaatsen op de Elskens. Verder hadden kregen we in de middag en avond nog eens 140 bezoekers te verwerken.De binnenbaan is heel de dag afgezet geweest omdat het water door de druk van de sneeuw op het ijs kwam en daardoor minder betrouwbaar was geworden. Op het moment dat ik dit schrijf is het buiten -7,3 gr. C. Zoals de berichten nu zijn kunnen we waarschijnlijk t/m het weekend de baan open houden. Daarna zal het rap gedaan zijn met de schaatspret. Morgen eerder open i.v.m. de vrije woensdagmiddag voor de jeugd.

Maandag
21-01-2013
 5,5 CM

Vanmiddag was al snel duidelijk dat we de baan even met rust moesten laten omdat wanneer er weer veel publiek op zou komen dit voor de kwaliteit niet ten goede zou komen. Dit allemaal vanwege de drukte van gisteren, de sneeuwval van gisteren en vannacht en de "hoge" temperatuur van vandaag. Wel hebben we het geplande schoolschaatsen doorgang laten vinden voor zo'n 45 kinderen. Vanavond om 19:00 uur gaan we er weer een dun laagje water opbrengen omdat het weer 5 graden gaat vriezen. Daarbij kunnen we best nog wat hulp gebruiken. Ook de rest van de week zou het volgens de berichten weer kouder worden. Als het ijs het morgen na het schoolschaatsen heeft gehouden, beslissen we in de loop van de middag of we de baan terug openen. Zo niet, dan toch hopelijk woensdagmiddag en de rest van de week, IJS- EN WEDER DIENENDE.

Zondag
20-01-2013
 6 CM     

Baan geopend voor publiek. Over heel de dag hebben zo'n 500 bezoekers onze natuurijsbaan bezocht. In de ochtend was het nog goed te doen maar na 13:00 uur werden we wederom getrakteerd op zo'n 5 cm sneeuw. De tijd die we de dag voor de opening aan het ijs gespendeerd hebben was niet voor niets geweest. Van verschillende kanten kregen we complimenten dat het een mooie gladde baan was. Helaas zakte onze ijsveegmachine nog door het ijs omdat op juist die plaats het ijs nog niet dik genoeg bleek. Ook de drukte en de druk van de sneeuw op het ijs veroorzaakte op sommige plekken scheuren en gaten. Vanavond hebben we heel de baan nog maar eens geveegd en voorzien van een dun laagje water. Juist toen we klaar waren (22:00 uur) begon het weer te sneeuwen. Nu maar weer afwachten hoeveel sneeuw er komende nacht gaat vallen en wat de impact daarvan zal zijn! Morgenmiddag om 14:00 uur komen de eerste schoolkinderen al weer schaatsen i.s.m. OIB en JONG.

Vrijdag
18-01-2013
 4,5 CM

Zaterdag nog niet open. Vandaag 2 x water op het ijs gespoten, morgen nog 2 keer en dan zou het toch moeten kunnen is mijn inschatting. Het is te hopen dat het ijs dan dik genoeg is om er met de trekker met sneeuwschuiver op te kunnen omdat ze zondag weer sneeuw verwachten  en er die dan weer zo snel mogelijk af moet.

Donderdag
17-01-2013
 4 CM

Vanmiddag en vanavond is er weer water op het ijs gesproeid. 's Middags was er geen sneeuwvlokje meer te zien op het ijs en vanavond konden zelfs zwadere mensen zoals ik een gokje wagen op het ijs. Het bleek al snel een gok te zijn want al snel stond ik met mijn laarzen 20 cm lager in het gras te dabben. Had ik niet moeten doen dus! Morgenochtend willen we nog een keer water er overheen sproeien en wellicht 's avonds nog een keer. Tegen vrijdagavond zal moeten blijken of we zaterdag open kunnen.

Woensdag
16-01-2013
 3,5 CM

Doordat we nog steeds niet op het ijs konden lopen, mede vanwege de hevige sneeuwval van de laatste 2 dagen, is er vandaag als laatste redmiddel om de restanten van die sneeuw die nog op de ijsbaan lagen weg te krijgen, door medewerkers van Van Ginneken opnieuw water op de ijsbaan gepomt. Dit in de hoop dat de sneeuw zich versmolt met het verse water.

's Avonds is er nog door een aantal vrijwilligers van IJsco extra water opgespoten op het deel waar "het water van Van Ginneken" niet kon komen door het inzakken van de ijsvloer als gevolg van de de zware sneeuwmassa. Hopen dat dit goed gaat uitpakken met de vorst van vannacht! Als we al open gaan zal dit zeker niet vóór het weekend zijn. Houd daarom het stoplicht aan de linkerkant op deze pagina goed in de gaten! IJsco doet er alles aan om een zo'n goed mogelijke ijsvloer te creëren, maar de natuur hebben we niet in de hand. Het kan vriezen of het kan dooien! SNEEUW was dus weer de spelbreker!

Dinsdag
15-01-2013
 Niet gemeten

Vandaag weer veel sneeuw op het ijs, en omdat het nog te dun is om er over te lopen kunnen we de sneeuw maar mondjesmaat verwijderen. Voor een opening van de baan zie ik het dus vooralsnog somber in. 

Maandag
14-01-2013
 
 2,5 CM

Vanacht en vanochtend heeft het flink gevroren alleen de sneeuwval van vanmiddag en die nog moet komen doet geen goed aan de het nog maagdelijke ijs. Goof Huijben heeft vanmiddag al even op het ijs kunnen lopen maar dan ook alleen maar de eerste paar meter. Het is te hopen dat ondanks het sneeuwdek op de ijsvloer deze toch wat aangroeit zodat we snel op het ijs kunnen om de sneeuw te ruimen.

Zondag
13-01-2013
 1 CM

Vanochtend de ijsdikte gemeten: al 1 CM, maarrrrr.... gaat sneeuwval ons opnieuw parten spelen? Dinsdagochtend zullen we het weten. Het is te hopen dat wanneer het noodlot opnieuw toeslaat, het ijs al voldoende dik is om er op te kunnen lopen en de sneeuw te kunnen wegschuiven.

Vrijdag
11-01-2013
 0 CM

Vandaag is de natuurijsbaan weer onder water gezet door loonbedrijf Van Ginneken uit Oosterhout. Jongens bedankt weer . Al meteen begon het stilstaande water te bevriezen door het ontbreken van de wind en ligt er dus nu al een dun laagje ijs. Een grote tegenvaller was dat gisteravond ons grote stroomaggregaat het heeft begeven en we er dus een moeten gaan huren . We hopen er dus op om minimaal een week open te kunnen zijn zodat we zeker de kosten eruit kunnen halen. Morgen een rustdag omdat we dan met IJsco naar het EK in Heerenveen gaan!

     WINTERSEIZOEN 2011-2012
Zondag:
12-02-2012
 

Dit was de laatste dag van 10 dagen natuurijs welke toch nog 398 bezoekers naar onze natuurijsbaan wist te trekken. Het ijs heeft zich tot het laatst toe zeer goed gehouden, iets wat je van de voorgaande jaren niet kon zeggen. 

Zaterdag:
11-02-2012 
 

LET OP!Zondag gaat de baan om 11.00 uur open i.p.v. 12.00 uur.

Vandaag hebben we 602 bezoekers te verwerken gehad. Het kon morgen wel eens de laatste keer zijn van dit schaatsseizoen dat we op natuurijs kunnen schaatsen.

Vrijdag:
10-02-2012
 14 CM

Vandaag was het de laatste dag van het schoolschaatsen. Totaal hebben er volgens OIB de afgelopen 4 dagen ca. 1250 kinderen van de Oosterhoutse basisscholen kunnen genieten van onze natuurijsbaan die zich wonder-boven-wonder prima heeft gehouden in tegenstelling tot voorgaande jaren. Om het weekend nog enigszins goed door te komen, hebben we nog een dun laagje water op de baan gezet. Terwijl ik dit schrijf, vriest het buiten 11,4 graden en zou dit laagje in de ochtend goed hard moeten zijn. Toen we vanavond weg gingen, blonk de baan in ieder geval weer als een spiegel. Nu maar hopen dat we het hele weekend vol kunnen maken. 

Donderdag:
09-02-2012
 

238 bezoekers; Vandaag alleen de baan geveegd. Morgenavond weer water erop!

Woensdag:
08-02-2012
 

Officieël zouden we de poort van de natuurijsbaan pas om 14.30 uur openen ware het niet dat ik rond 13.00 uur gebeld werd door de penningsmeester die via-via had vernomen dat de schooljeugd massaal op weg was naar de natuurijsbaan om daar hun vrije woensdagmiddag te benutten om te gaan schaatsen. Toen ik om 13.30 uur bij de baan aan kwam stonden er inderdaad al een paar kinderen te wachten op diegene met de sleutels. Niet heel veel later stond de parkeerplaats bij v.v. SCO/TOFS helemaal vol. Het aantal bezoekers deze dag was dan voor onze doen ongekend: 439 bezoekers.

's Avonds na sluitingstijd hebben we er nog een dun laagje water opgebracht waardoor de baan er weer netjes bij is komen te liggen.

Dinsdag:
07-02-2012

Vandaag was het de start van het SCHOOLSCHAATSEN voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Diverse scholen in Oosterhout zijn benaderd door OIB (Oosterhout In Beweging) of zij mee wilden doen aan het schoolschaatsen. Dit was niet tegen dovemansoren want vanaf vanochtend t/m vrijdagmiddag zullen ca. 1250 kinderen het ijs van de natuurijsbaan beproeven. Bij de officieële start waren een aantal notabelen van het gemeentebestuur aanwezig en de halve pers incl. fotografen. Daarna hebben we tussen 15.30 en 20.30 uur nog eens 185 bezoekers over de vloer gekregen.

Maandag:
06-02-2012
203 bezoekers
Zondag:
05-02-2012
 9 CM

588 bezoekers; vanaf 18.30 - 20.30 uur baan geveegd, daarna tot 23.00 uur baan met water besprenkeld. Hopelijk dus morgen weer een gladde ijsbaan. Tevens hebben de afgelopen 3 dagen IJsco 100 nieuwe leden opgeleverd.

Zaterdag:
04-02-2012
 8,5 CM

503 bezoekers. Dank aan alle bezoekers die onze natuurijsbaan bezocht hebben. Morgen waarschijnlijk nog drukker...... 

Vrijdag:
03-02-2012
 8 CM

Vandaag was het de dag van de waarheid. En ... dat hebben we wederom geweten. Niet die 108 bezoekers die we hebben gehad, maar weer die ... rotsneeuw die ons telkens parten doet spelen. Niet dat sneeuw zo erg is maar we willen er op de ijsbaan niets van weten en hebben we dus van vanmiddag 13.30 uur tot vanavond 20.30 uur sneeuw lopen schuiven. We hebben naar schatting zo'n 750 m³ sneeuw verschoven en er een paar mooie banen mee gecreeërd. Gisteravond nog een minpuntje doordat vandalen meenden de Bio-Box van Boels omver te moeten gooien en hebben geprobeerd een van de schaftketen te openen met wat geweld. De wijkagent heeft toegezegd extra toezicht te laten houden buiten de openingsuren.

Donderdag:
02-02-2012
 6,5 CM

Omdat het zo stevig heeft gevroren is het ijs dik genoeg geworden om vanaf morgen 3 februari de baan open te stellen voor het publiek. Vanavond gaan we er nog een extra laagje water op aanbrengen om het helemaal glad proberen te krijgen. Vrijdagmiddag zijn we vanaf 15.30 uur officieel open.

Woensdag:
01-02-2012
 4,5 CM

Vandaag voor het eerst met de rolmaat de ijsdikte gemeten. Ruim 4 cm dus. Onvoldoende dik om mij te dragen  want het begon meteen te scheuren zodra ik er maar een voet opzette. 's Middags er wat water bij opgesproeid. 's Avonds dit nog eens herhaald samen met aspirant ijsmeesters Jolande van Engelen en Kim de Vries. Morgen komen er 2 keetwagens te staan voor de Koek-en-Zopie. Dit i.t.t. andere jaren omdat we deze keer gewoon niet aan een Porto-cabin konden komen. ZEER WAARSCHIJNLIJK GAAT DE NATUURIJSBAAN VRIJDAGMIDDAG AL OPEN VOOR PUBLIEK.

Dinsdag:
31-01-2012
 1 CM

De gevolgen voor de ijskwaliteit door de sneeuwval van gisteren lijken mee te vallen. Het ziet er niet superglad uit maar daar gaan we de komende dagen dan nog wel iets aan doen door er weer extra water op te sproeien. 

Maandag:
30-01-2012 
 0,5 CM

Het zal weer eens niet zo zijn, sneeuwval op ons nog zo maagdelijke ijs . Ondanks de sneeuw zag het er vanmiddag niet slecht uit. Heel de baan was al tot ijs verworden. Nu nog een paar nachten flinke vorst en dan......

Zondag:
29-01-2012
 

Vanochtend drijvend gras uit de Elskens-vijver verwijderd. Vanavond als het niet is gaan vriezen wellicht nog een keer.

Zaterdag:
28-01-2012
 

Vandaag wat rommel opgeruimd op het terrein die door sporters e.a. over het hek zijn gegooid. Verder het e.e.a. administratief voorbereid, terreinverlichting gecontroleerd. Nieuwe veegmachine uitgeprobeerd en brandpomp getest. Het enige wat er nu nog moet komen is een Poro-cabin of 1 of 2 keetwagens voor de koe-en-zopie en een toilet van Boels. 

Vrijdag:

27-01-2012

 

Medewerkerkers van Van Ginneken hebben vandaag tussen 11:00 en 17.30 uur ruim 1,7 miljoen liter water op de baan gepompt. Nu nog even de vorst erover .... en als het kan geen sneeuw. 

Woensdag:
25-01-2012
 

Vandaag loonbedrijf Van Ginnenken gebeld met het verzoek om a.s. vrijdag water op de baan te gaan pompen.

Dinsdag:
24-01-2012
  Vandaag diverse instanties weer ingeschakeld voor het geval dat....
Maandag:
23-01-2012
  BNdestem bericht over een mogelijk alsnog invallende vorstperiode met tot -10°C. Lees er hier meer over.
   

WINTERSEIZOEN 2010-2011

Vrijdag:
31-12-2010
  Baan definitief gesloten
Donderdag:
30-12-2010
 
144 Bezoekers
Woensdag:
29-12-2010
 
Baan gesloten i.v.m. dooi

Dinsdag:
28-12-2010

 
134 Bezoekers
Maandag:
27-11-2010
 
144 Bezoekers
Zondag:
26-12-2010
 

Vandaag (2e Kerstdag) open geweest van 13:00 - 17:00 uur met plm. 100 bezoekers. Voordat we open konden, moest er (bijna traditiegetrouw) weer geveegd worden want er was weer eens een laagje sneeuw gevallen. Over deze sneeuw had het nog eens geijzeld en daardoor was de ijslaag wat grof geworden. Onze vrijwilligers waren dus om 11.00 uur al in de weer om alles weer glad te krijgen. Ook na 17.00 uur moest er weer geveegd worden. Doordat de veegmachine het had begeven moesten JW en ik heel de baan met de sneeuwschuiver doen. Het was dus weer 18.30 uur eer dat wij naar huis konden. Morgenochtend gaan we een proef doen met een 1000 liter vat op skilatten. Via een sproeibuis laten we dan water op het ijs sijpelen. Maar weer zien hoe dit uitpakt. We moeten er wel water opbrengen, want onder het ijs is al het water weer weg. Het ijs ligt nu aan de grond!

Donderdag:
23-12-2010

6,5 CM

Vanmiddag samen met Jan Jansen een overkapping gemaakt aan de grote container zodat de bezoekers droog en uit de wind kunnen zitten. 's Avonds hebben Jolande en Kim de Porto-cabin helemaal schoongemaakt en ingericht voor gebruik. Peter Helmer en zoon Martin hebben mij geholpen met het vegen van de baan. Maar gedurende de avond ging het alleen maar harder sneeuwen. Het motto was dan ook: wat weg is , is weg! Maar wel zeer frustrerend. Een herhaling van vorig jaar....!

Op het gedeelte langs de Elskensweg is het ijs nog betrekkelijk zwak. Als het vrijdagmiddag niet sneeuwt gaan we er weer een beetje water opzetten. Vanaf plm. 13.00 uur zijn we weer op de baan te vinden. Heb je een paar uurtjes tijd, kom ons dan even helpen met vegen. Des te eerder is het voor ons ook Kerstavond!

Woensdag:
22-12-2010

6 CM

De weersvoorspellingen zijn goed tenmiste als we van nieuwe sneeuwval bespaard blijven. Dinsdagmiddag, -en avond heb ik hulp gehad van een man of 6 en een vrouw (Jolande). We hebben redelijk wat sneeuw kunnen wegschuiven met de hand en een laagje water op de baan gespoten. Donderdagavond gaan we opnieuw een laagje water aanbrengen en hopen dan dat dit voldoende is om er MISSCHIEN op 2e Kerstdag 's middags publiek op te laten. Of we de dagen daarna ook open kunnen hangt af van onze vrijwilligers. Tot op heden loopt het nog geen storm met de aanmeldingen voor het invullen van het rooster en zullen we bepaalde dagdelen gesloten moeten blijven. LET OP! U hoeft niet perse IJSCO-lid te zijn om mee te kunnen helpen. Voor elke keer dat u ons meehelpt, kunt u 1 x GRATIS (alleen of met uw gezin) komen schaatsen. Gegadigden aanmelden via dbleden@ijsco.net

Maandag:
20-12-2010

5 CM

Vanavond de randen van de baan sneeuwvrij gemaakt zodat het ijs daar ook aan kan sterken. Waar er geen sneeuw op het ijs lag, kon ik al lopen en springen zonder gekraak te horen. De ijsdikte is maar een schatting en ga ik morgenmiddag echt meten. Als we deze nacht weer zo een hebben als afgelopen nacht gaat het hard met de ijsaangroei en heb ik goede hoop dat we binnenkort open kunnen. Als het ijs dik genoeg is kunnen we ook machinaal sneeuw gaan vegen. Voor dinsdagmiddag of -avond zoeken we nog vrijwilligers die de sneeuw mee van het ijs willen vegen/schuiven. Ik wil van 15.30 tot 17.30 uur en/of 19.00 tot 21.00 uur gaan vegen. Liefhebbers melden via ijsmeester@ijsco.net.

Zondag:
19-12-2010

3 CM

Gisteren hebben we alles in gereedheid gebracht om de baan te kunnen openen. Jan Jansen, Jolande van Engelen en dochter Kim hebben een 1/3 deel van baan met water besproeid en dit had een gunstig effect op de sneeuw die er lag: een mooie glimmende ijsvloer. Maar helaas, weer was Koning Winter ons niet gunstig gestemd en lag er vanochtend dus weer een dikke sneeuwlaag op. Omdat het ijs nog steeds te dun is om op te lopen, kunnen we de sneeuw ook (nog) niet ruimen. Waarschijnlijk krijgen we nog meer sneeuw en heeft het dus geen zin om nu verder te gaan met de actie van gisterem. Het is daarom te hopen dat het ijs van onderaf een beetje wil aangroeien. Maar de voorspellingen van Buienradar geeft ook weinig hoop.

Vrijdag:
17-12-2010
Geen idee

Hier zaten we dus echt niet op te wachten: 4 cm sneeuw boven op het ijs. Vanmiddag het ijs even getest. Helaas, ik trapte er gelijk door. Dit weekend dus zeker nog niet open. We kunnen zelfs nog geen sneeuw ruimen! Morgen dan maar de baan een beetje aankleden voor het geval dat....! Stroomvoorziening in orde brengen etc.

Donderdag:
16-12-2010
Geen idee

Vanaag is er veel regen gevallen en heeft de natuur ons hopelijk dus weer een beetje geholpen. Daar bovenop is vanavond een laag sneeuw gevallen en kun je dus wel raden wat dat geeft: een blubberzooi op die mooie ijslaag die er gistern nog lag! Als het nu maar eens goed wil gaan vriezen, dan komt alles misschien toch nog goed.

Woensdag:
15-12-2010

2 x 2 CM

Tja, hoe kom ik nu aan die 2 x 2 CM IJS: gisteren lag er al 2 cm ijs. Daarbovenop is ca. 7 cm water gepompt en daarvan is ook weer 2 cm bevroren. Er ligt nu dus wafeltjesijs: water - ijs - water - ijs. Om 17.00 uur is de Porto-cabin van BWZ geplaatst die weer geschikt gemaakt gaat worden als kassahok en koek-en-zopie. Uiteraard even de baan bekeken. Wonder boven wonder heeft het ijs zich vandaag goed gehouden met al die natte sneeuw en regen van vanochtend. Morgenavond gaan we (ik hoop tenminste dat er wat meer dan 1 vrijwilliger op komt dagen) er weer een dun laagje water bij opsproeien voor een nog gladdere ijsbaan.

Dinsdag:
14-12-2010

2 CM

Vanmiddag heeft firma Van Ginneken weer zo'n 500 m3 water op het gisteren gevormde ijs gepomt.Deze hoeveelheid water zorgde voor ca. 7 cm extra water bovenop het ijs. Nadeel was wel dat er weer een groot deel van het ijs is wegeslagen door de enorme kracht waarmee het water erop werd gespoten. Wanneer al dit water echt is bevroren kunnen we gaan schaatsen Voorwaarde is wel dat het nog een paar dagen door blijft vriezen. Dan kom ik toch weer op het punt vrijwilligers. Om open te kunnen gaan zitten we nog steeds om mensen verlegen die de Koek-en-zopie en de kassa willen gaan draaien. Ben je geinteresseerd, meld je dan nu aan.

Zondag:
12-12-2010
NADA
NOPPES
NIKS

Vanmiddag tegen beter weten in toch de pomp nog maar een paar uur laten draaien. De rest is morgen voor Van Ginneken (als ze tijd hebben). Midden op het terrein stond nog maar 5 cm water met als gevolg dat er op een hele hoop plaatsen het gras boven het water uit stak. Ook dreef er nog veel los gras op het water wat om het nog "vaste" gras bleef hangen zodat er nog veel kwaaie plekken in het ijs zullen onstaan als het water niet gauw hoger komt. Als Van Ginneken morgen water bijpomt en er zich vannacht geen ijs heeft gevormd, kan het losse gras als nog loskomen en naar de kant drijven. Wordt vervolgd......!

Zaterdag:
11-12-2010

< 1 CM

Het gras was vanochtend al weer te zien, zoveel water is er weer in de grond getrokken. Net als ik is, ook Buienradar is matig gestemd als het gaat om een nieuwe vorstperiode. Vanaf volgend weekend gaan de dag- en nachtteperaturen al weer omhoog. Vanochtend weer met onze eigen pomp water op de baan staan pompen maar je ziet het water nauwelijks stijgen en heb daarom de strijd maar gestaakt na 3 uur. Zolang het niet zeker is dat we een langere vorstperiode krijgen, steken we er even geen tijd in. Het is vechten tegen de bierkaai. Morgen nog maar eens kijken wat het weer ons brengt. Als maandag blijkt dat er een langere vorstperiode is te verwachten, zal Van Ginneken opnieuw water op de baan bijpompen.

Donderdag:
09-12-2010

3 CM

De invallende dooi van vandaag heeft de natuurijsbaan nog geen zichtbare "schade" aangedaan. Nu ik dit schrijf is het 3 gr. boven nul. Het wordt dus afwachten wat de dooi ons de komende 3 dagen gaat brengen. Buienradar geeft sinds vanavond voor vanaf maandag weer een hoopvol beeld. Ik denk dat we zaterdag en zondag maar weer eens een plens water erbij op gaan pompen.

Woensdag:
08-12-2010

3,5 CM

Vanmiddag heb ik een stukje over het ijs gelopen. Het kraakte langs alle kanten en het water is er weer onderuit aan het zakken met als gevolg dat ook de ijsvloer meezakt. Het moet veel harder gaan vriezen want met deze kwakkeltemperaturen groeit het ijs niet of maar nauwelijks aan natuurlijk. Zoals de berichten er voor volgende week uit zien, maken wellicht weer kans dat we tegen de Kerstvakantie weer open kunnen. Maar laten we eerst maar weer eens het dooiweekend doorkomen!!! Want als het echt "warm" wordt, vrees ik dat we van voor af aan kunnen beginnen.

Maandag:
06-12-2010

3 CM

Weer even de baan bezocht. Alle sneeuw was verdwenen en er stond nog geen water op het ijs!!! Ik heb daarom 1 uur lang water erbij op staan sproeien met onze brandpomp. Woensdag in de namiddag ga ik nog eens kijken hoe het ijs erbij ligt. Aangezien ze voor het komend weekend hoge temperatueren verwachten, ga ik er niet al te veel aan doen. Zaterdag bekijk ik opnieuw of er water bij op moet.

Zaterdag:
04-12-2010

3 CM

Vandaag zijn er weer een verslaggever en fotograaf van BNdeStem geweest op de natuurijsbaan voor een interview met onze voorzitter Ineke Knape en de ijsmeester. Een verslag met foto komt a.s. dinsdag in dagblad BNdeStem te staan. Verder weinig te melden over het ijs behalve dat er weer flink wat sneeuw bovenop is gevallen.

Vrijdag:
03-12-2010

2 CM

Vanavond, wetende dat er een pak sneeuw op het ijs zou liggen, ben ik zo nieuwsgierig als ik ben toch even naar de natuurijsbaan gaan kijken. De dikte van het ijs viel me niet helmaal tegen: 2 à 3 cm. In ieder geval te dun om op te lopen. Zo in het donker leek het erop alsof de sneeuw op sommige delen van de baan in het ijs getrokken was. Als de zon nu morgen nog even zijn best doet, kan de sneeuw weg zijn voordat het opnieuw gaat vriezen. Na zondag gaan de temperaturen weer even iets zakken. Maar vanaf donderdag lijkt de vorst even weg te zijn. Het wordt dan weer afwachten wat Koning Winter ons nog gaat brengen. Hopelijk is niet alles voor niets geweest!

Donderdag:
02-12-2010

1 CM

Tja, wat willen we weten? De ijsdikte of de sneeuwhoogte? Het ijs was 1 cm dik maar zal met deze isolatiedeken van sneeuw niet echt meer aangroeien. Het ziet er weer eens naar uit dat de sneeuw ons opnieuw met de rug tegen de muur zet. Het wordt komend weekend dus zeker niet schaatsen op de Oosterhoutse natuurijsbaan de Elkens. Hopenlijk gaat de voorspelde dooi het werk voor ons doen: sneeuw in water omzetten. En dan maar hopen dat het daarna weer stevig opnieuw gaat vriezen zonder sneeuwval!!! De natuurijsbaan lijkt me nu voldoende gepromoot te zijn. Zie artikel in BNdeStem en weekblad de Oosterhouter vandaag.

Woensdag:
01-12-2010

< 1 CM

Vandaag was het dan eindelijk zo ver. De gerepareerde pomp van Van Ginneken is vanochtend opnieuw opgesteld bij het "Kromgat" en heeft tot vanavond 17.15 uur aan een stuk staan pompen. In al die tijd hebben ze er ruim 2 miljoen liter water opgespoten. PLUIM voor de medewerkers van Van Ginneken B.V. Toen ik weg ging was ondanks de wind de baan al zo goed als helemaal dichtgevroren op het stuk na waar de slang in had gelegen. 's Middags kwam Goof Huijben nog heel even een kijkje nemen. Wat later in de middag werd ik nog met een bezoekje vereerd van een verslaggever van BNdeStem die voor een intervieuw kwam en heeft daarna nog wat foto's genomen.

Dinsdag:
30-11-2010

HELAAS, de pomp van fa. Van Ginneken heeft het begeven en daarom is er vandaag door hen geen water op de baan gezet. Wel heb ik met onze eigen pomp een miniscuul deel van de baan van water kunnen voorzien. Alleen wat de pomp van Van Ginneken kan, in 8 uur tijd de hele baan onder water zetten, daar zou onze pomp een paar dagen over doen. Zodra alle onderdelen binnen zijn voor de pomp, wordt deze meteen gerepareerd en kan dan evt. morgenvroeg weer ingezet worden om de baan volledig onder water te zetten. Gezien de voorspellingen voor na het weekend (dooi), is het nog maar de vraag of we van deze eerste vorstperiode al profijt hebben van het morgen op te brengen water. Vooral de wind zal geen goed aan de ijsvorming doen. We zullen het wel zien!!!

Donderdag:
25-11-2010

De weersvooruitzichten zijn nog niet van dien aard dat we al water op de baan gaan laten zetten. Pas wanneer er echt zicht is op aanhoudende vorst gaan we tot actie over. Dat neemt overigens niet weg dat we toch wel vrijwilligers kunnen gebruiken tegen die tijd dat het zover is. Lees daar meer over door hier op te klikken.

Woensdag:
24-11-2010

Het afgemaaide gras is 's middags verwijderd. Wat achtergebleven gras wordt zaterdag met de had verwijdert mits het weer het toelaat.

Zondag:
21-11-2010

Het gras is voor de laatste keer gemaaid door Jan Ligtvoet en de defecte lamp uit de voorste schijnwerper is vervangen door een nieuwe.


 

WINTERSEIZOEN 2009-2010

Donderdag:
18-02-2010

3,5 CM

HET IS OVER EN UIT!!! Er komt al weer water op de baan te staan en her en der vallen er gaten in het ijs. Reden genoeg om de baan vanaf heden gesloten te houden. Dank aan alle vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt om de afgelopen 2 maanden de ijsbaan tot 4 maal toe open te hebben gehad. Wellicht tot het volgende winterseizoen.

Woensdag:
17-02-2010

4 CM

Opnieuw een vrij rustige dag voor oze vrijwilligers. Het kon vandaag wel eens de laatste natuurijsdag geweest zijn van dit voorjaar, althans in het zuiden van het land. Morgenvroeg kijken we nog even aan of we nog wel open kunnen. Het ijs begon vanmiddag door de dooi al wat week te worden. Er stond nog geen water op maar met de voorspelde +6 gr.C morgen overdag zal dat niet lang op zich laten wachten. Het stoplicht staat nu op oranje. Kijk donderdagochtend rond een uur of half tien even op de website of de baan wel of niet gesloten gaat worden. Als er het komend weekend geen vorst meer komt gaan we alles opruimen en sluiten we een redelijk te noemen natuurijsseizoen af.

Dinsdag:
16-02-2010

5 CM

Vandaag lag er een mooie ijsbaan te wachten op een hoop bezoekers, maar men gaf er toch de voorkeur aan om de laatste dag van het carnavalsfeest elders te vieren. Geeft niets, als jullie morgen (woensdag) maar komen - met of zonder kater - maakt ons niets uit! Er is weer door verschillende vrijwilligers een hoop werk verzet om de baan gereed te krijgen. Zelfs de ijsmeester heeft vanavond al schaatsend de baan goedgekeurd. Tot morgen.....

Maandag:
15-02-2010

5 CM

Vanavond 18:00 uur de baan nog een keer gecontroleerd. Hier en daar wat ijshobbeltjes weggestoken. MORGEN KUNNEN WE OPEN!!!

Vanmiddag op 13:00 uur op de baan geweest. Het heeft nog èèn nachtje nodig om de goed aan te vriezen.

Vanochtend om 07:00 uur op baan gaan kijken. Helaas is de gisteren opgebrachte laag water nog niet voldoende bevroren en blijft de baan dus nog even dicht.

Zondag:
14-02-2010

5 CM

Vanmiddag- en avond sneeuw geruimd en water erbij opgepomt. Op sommige plaatsen is het ijs 4 à 5 cm dik. Morgenochtend om plm. 8.00 uur zal bekend worden gemaakt of de natuurijsbaan open kan. We zijn er met de trekker opgeweest om sneeuw te schuiven en het ijs heeft ons en de trekker gehouden. Aan de kanten kraakt het hier en daar maar op de uitgezette banen moet het goed te doen zijn.

Zaterdag:
13-02-2010

3,5 CM

Hulp-ijsmeester Goof Huijben is vanmiddag een kijkje gaan nemen op de natuurijsbaan en vond het ijs nog te dun om er morgen al publiek op te laten. Daarnaast hebben we voor morgen maar 2 vrijwilligers en dus blijft zondag de baan GESLOTEN. We gaan er morgen nog een laagje water bij oppompen in de hoop dat het van zondag op maandag 's nachts nog even goed gaat vriezen en we dan misschien maandag open kunnen.

Vrijdag:
12-02-2010

2,5 CM

Vanmiddag hebben we er weer een laagje water opgezet. De snelheid waarmee het ijs aangroeit valt tegen. Dikte van het ijs nu 2 à 3 cm.

Donderdag:
11-02-2010

2 CM

AVOND: Wat hoopvoller gestemd. Bijna alle sneeuw was versmolten met het ijs. Vanavond samen met Frank van Huijgevoort water op de buitenkanten van de baan gespoten. Door de harde wind konden we maar 15 meter "pakken" vanaf de kant. Nu het onbewolkt is, is de kans groot dat het ijs wat sneller aangroeit. Vrijdagmiddag gaan we nog wat water opbrengen. Zaterdagochtend kunnen we waarschijnlijk beslissen wanneer we opengaan. Hopelijk zondag!

OCHTEND: Flubberijs - een combinatie van "vers" ijs met ingesmolten sneew. Dat is wat en nu ligt. Weinig hoopvol ! Hadden we nu maar een skeelerbaan gehad, dan hadden we al weer een paar dagen kunnen schaatsen. Voorlopig zullen we het moeten doen met het grasland wat we nu ter beschikking hebben met nadelige aspecten zoals: het in de grond wegtrekkende water, het continu moeten bijpompen van water om het op peil te moeten houden. In een week tijd is er de helft van de 1,6 miljoen liter water verdwenen. En als er zich dan ijs gaat vormen, dan vinden ze daarboven dat ze er nog maar eens sneeuw overheen moeten laten komen. Jammer, jammer, jammer!

Woensdag:
10-02-2010

1,5 CM

Potjandorrie....., en weer zit het ons niet mee met die rotsneeuw!!! Vanavond even een kijkje gaan nemen op de baan. Het is niet om aan te zien. Het ijs is amper aangegroeid met die dikke laag sneeuw er bovenop. Hier en daar ligt er smeltende sneeuw en op andere plekken ligt er een laag sneeuw van 4 à 5 cm. Geen goede start dus om stevig ijs te kweken. Het is te hopen dat de sneeuw een beetje het ijs in trekt net als begin januari. Toen hebben we de sneeuw op het achterste gedeelte van de baan laten liggen en ons meer bekommerd om het voorste gedeelte waar we de banen hebben gecreeerd. Uiteindelijk was het ijs achteraan de beste plek om te schaatsen. Hopen dat dat deze keer ook zo gaat werken. Voorlopig kunnen we er niet op om sneeuw te ruimen en zal de natuur zijn werk moeten doen. Ik verwacht in ieder geval niet dat we voor zondag open kunnen.

Maandag:
08-02-2010

1 CM

Vanmiddag weer een beetje water erbij gepompt met onze eigen pomp. Een beetje, tja ... het water in de sloot was op een gegeven moment op!!! Terwijl we er nog wat vuil aan het uithalen waren, begon zich in de hoek van de ijsbaan bij de kleine container al wat ijs te vormen. We laten het ijs eerst wat aangroeien en kijken dan woensdagmiddag of het nodig is om er nog meer water bij op te zetten.

Zondag:
07-02-2010

1 CM

Gaat het dan toch nog gebeuren? Het water op de baan is inmiddels weer zo'n 10 cm gezakt en het gras steekt al weer deels boven het water uit. Pas wanneer het echt duidelijk wordt dat de vorst aanhoudt, gaan we alsnog het water aanvullen.

Vrijdag:
05-02-2010

2 CM

Nieuwe vorstperiode in aantocht......?

Dinsdag:
02-02-2010

2,5 CM

Vanmiddag even aan de baan weesten kijken. Lag er troosteloos bij!!! Overigens, als het nu flink zou gaan vriezen, zouden we de perfecte ijsbaan hebben. Het waterpeil (lees ijsvloer) was zo'n 2 cm gezakt, dus dat viel niet tegen. De ijdikte schat ik zo'n 2,5 cm. Tja, en dan het weer.... is ook niet om over naar huis te schrijven, toch! Wederom, afwachten!

Maandag:
01-02-2010

2 CM

De hoop op een nieuwe vorstperiode lijkt vervlogen. Zie 14 daagse voorspelling op BUIENRADAR

Zaterdag:
30-01-2010

1 CM

Na de vorst van vannacht en de sneeuwbuien die eroverheen zijn getrokken, zitten we weer met een ijsvlakte van ca. 1 cm dik die er geribbeld bij ligt. Waar we hoopten is wel gelukt, de waterstand is gelukkig constant gebleven wat te wijten is aan de bevroren ondergrond. Nu kan het ijs vanaf onder goed aangroeien mits er niet te veel sneeuw opvalt. Zolang het ijs geen 7 cm dik is kunnen we er niet met de borstelmachine op om de eventuele sneeuw die nog gaat vallen eraf te halen. Vannacht verwacht men weer 5 cm sneeuwval. Zodra het ijs dik genoeg is om erop te kunnen lopen, is het dus weer zaak om de sneeuw zo gauw mogelijk met de "hand" te verwijderen. Daarna zal er opnieuw water op moeten worden gespoten om een gladder oppervlak te verkrijgen. Eerst maar weer eens zien of het allemaal zover komt!!!

Vrijdag:
29-01-2010

Vanmiddag nog wat drijvend gras en rommel uit het water gevist. I.v.m. de harde wind was er nog geen ijsvorming te bespeuren. Wel was er een oude grote plaat ijs los gekomen van de bodem en naar een hoek gedreven. Hopen dat alle andere stukken (oud) ijs op hun plaats blijven, anders kan het er wel eens grillig uit komen te zien.

Donderdag:
28-01-2010

Vandaag is er opnieuw water opgepompt met de grote pomp van v. Ginneken die 200 m3 water per uur levert en onze eigen pomp heeft ook een paar uur staan draaien maar valt natuurlijk in het niet bij de pomp van v. Ginneken. Er staat nu een laag water van gemiddeld 20 cm. Om dit peil te bereiken moest er zo'n 1600 m3 water opgepompt worden. Nu maar weer hopen dat het allemaal niet voor niets is geweest. Medewerkers van loonbedrijf van Ginneken uit Den Hout, wederom bedankt.

Woensdag:
27-01-2010

Het is hier even stil geweest na een onzekere periode of de vorst na het komende weekend nog zou aanhouden. Vanochtend zag het er op http://www.buienradar.nl goed uit voor de komende week. Ik heb daarom loonbedrijf van Ginneken gevraagd of zij morgen weer water op de baan willen gaan zetten. De enige hoop die we koesteren is dat het niet teveel, of liever zelfs, helemaal niet gaat sneeuwen want dat hebben we afgelopen weken wel genoeg gehad. We hopen dat er zich weer genoeg vrijwilligers aanmelden wanneer deze vorstperiode aanhoudt. Meld je daarom op voorhand aan als vrijwilliger mocht je dit nog niet gedaan hebben.

Zaterdag:
16-01-2010

4 CM

Vandaag is en blijft de ijsbaan voorlopig gesloten. De kwaliteit van het ijs is na de dooi-inval een stuk minder (water erop) geworden. Ook morgen en de dagen daarna zullen we gesloten blijven voor baanonderhoud voor het geval dat de vorst terugkeert.

Vrijdag:
15-01-2010

5 CM

Gistermiddag- en avond 91 bezoekers. Ondanks de geringe dooi blijven we gewoon open.

WIE HEEFT ER LEUKE FOTO'S GEMAAKT OP ONZE IJSBAAN EN WIL DEZE TER BESCHIKKING STELLEN ALS AANVULLING OP ONS FOTOALBUM OP PICASAWEB? Mail ze a.u.b. door (graag in origineel formaat) naar webmaster@ijsco.net.

Donderdag:
14-01-2010

6 CM

Gistermiddag- en avond weer een geweldige opkomst (246 bezoekers) van schooljeugd die woensdagmiddag vrij waren. De komende dagen blijft het even onzeker of we de baan open kunnen houden voor het publiek i.v.m. dooi. Houdt gewoon het stoplicht hier links in de gaten. Zojuist even met iemand gebeld die op de ijsbaan was. Zij vertelden me dat er (nog) niets mis was met het ijs en daarom gaan we vanmiddag gewoon weer open om 15.30 uur.

Woensdag:
13-01-2010

6 CM

Vandaag, donderdag en vrijdag zullen er tussen 09.00 - 12.00 uur telkens 3 scholen komen schaatsen, telkens 1 uur en in groepen van 100 kinderen. Hopelijk is het ijs daarna nog van voldoende kwaliteit om de baan opnieuw te kunnen openen voor het publiek. Kijk rond de middag weer naar het stoplicht.

Dinsdag:
12-01-2010

6 CM

Vanmiddag zijn er plm. 76 leerlingen van de Sterrendonk komen schaatsen van 14.00 - 15.00 uur. I.v.m. de mindere kwaliteit van het ijs en het onderhoud daaraan is de ijsbaan vandaag verder gesloten gebleven voor het publiek. Morgen proberen we weer gewoon open te zijn. De lamp van de middelste van de 3 lichtmasten is vanmiddag vervangen en we hebben nu weer een compleet verlichte ijsbaan. Helaas brak vanavond bij het vegen een bout van de kettingaandrijving van de veegmachine waardoor we maar een klein deel hebben kunnen vegen. Nu maar hopen dat sneeuwval in het zuiden uitblijft zodat we weer niet van voren af aan hoeven te beginnen. We hebben nog wat gaten in het ijs gedicht in de hoop dat deze morgen geheel bevroren zijn.

Maandag:
11-01-2010

7 CM

Vanavond hebben we weer water op het ijs gezet. Om het ijs te laten bekomen en voor UW EIGEN VEILIGHEID is het mogelijk dat dinsdag 12 januari de baan voor publiek gesloten blijft. Vriest het vannacht voldoende en is al het opgespoten water goed bevroren en het ijs weer OK, dan gaan we open. Houdt daarvoor het stoplicht links op de homepage in de gaten.We doen dit om woensdag wanneer de scholen 's ochtends en de schooljeugd op hun vrije woensdagmiddag komen schaatsen weer goed ijs te kunnen aanbieden. Als het vannacht niet hard vriest en er morgen weer publiek op komt zal dit niet ten goede komen aan de kwaliteit van het ijs. Daarom beter een dag gesloten en de rest van de week beter ijs dan heel de week matig ijs, toch!

Zondag:
10-01-2010

8 CM

Overweldigend bezoekersaantal.....vandaag hebben we in totaal 553 bezoekers mogen ontvangen. Zelfs de koek-en-zopie kwam in de problemen maar omdat de winkels om 16.00 uur open waren kon er opnieuw voorraad worden ingeslagen.

Zaterdag:
09-01-2010

8 CM

Vandaag hebben we tot 15.00 uur 186 bezoekers mogen ontvangen. Ook waren er verschillende positieve reacties dat de kwaliteit t.o.v. woensdag een stuk beter was geworden.

Vrijdag:
08-01-2010

8 CM

122 bezoekers

Donderdag:
07-01-2010

7 CM

111 bezoekers

Woensdag:
06-01-2010

7 CM

IJSBAAN EINDELIJK WEER OPEN. Vandaag hebben we 150 bezoekers mogen ontvangen. Het ijs was niet overal even best maar op het achterste gedeelte was het toch goed te doen. Vanavond hebben we alles weer geveegd en op de "beste" banen hebben we weer water op laten lopen in de hoop dat het niet opnieuw zou gaan sneeuwen. Dat zien we morgen dan wel weer. Wij kunnen ook niet meer dan ons best doen. Het was weer 23.30 uur toen we de baan verlieten.

Dinsdag:
05-01-2010

5 CM

Ik heb vandaag maar weer eens vrij genomen in de hoop er wel water op te kunnen zetten. Vandaag hebben we de baan geveegd met de borstelmachine. In de namiddag en avond hebben we er overal een laagje water op gezet in de hoop dat dit morgenmiddag helemaal bevroren is en de meeste onoffenheden daarmee zijn verdwenen. Zo niet dan hebben we toch onze best gedaan om een zo goed mogelijke baan af te leveren. Als het verantwoord is gaan we morgen open.

Maandag:
04-01-2010

5 CM

Om 13.00 uur even de toestand van het ijs bekeken. Het is ons eerlijk gezegd 100% meegevallen. Hier en daar wat los ijs door lucht onder het ijs maar dit gaan we vanmiddag en vanavond in orde brengen door dit losse ijs te verwijderen en er opnieuw water bij op te laten lopen. Misschien dat er nog vrijwilligers zijn die vanaf 15.00 uur mee willen helpen met het verwijderen van los ijs! Als dan alles mee zit verwachten we woensdagmiddag open te kunnen gaan voor het publiek.

Zondag:
03-01-2010

5 CM

Vanmiddag met man en macht voor een deel de ijsbaan weer sneeuwvrij kunnen maken. De sneeuw had al ons werk van de dag ervoor teniet gedaan. Deels was de sneeuw versmolten met het opgebrachte water. De matige vorst van de afgelopen nacht die om 03:00 uur inzette en om 09:00 uur -7,8°C was, maakte van de sneeuwpap een harde poreuze bovenlaag die we zoveel mogelijk hebben proberen te verwijderen. Tegen 16:30 uur zijn we er opnieuw water op gaan spuiten in de hoop dat we nu eens bespaard blijven van een nieuw sneeuwdek. Morgen in de namiddag gaan we de Porto-cabin plaatsen van BWZ-Oosterhout. Deze Porto-cabin is 6 x 3 m en dus 10 m² groter dan de schaftwagen. 's Avonds gaan we nog eens water opbrengen.

Zaterdag:
02-01-2010

5 CM

Het was weer eens zo ver!!! 2 Dagen vers water op de baan en ging het vanochtend toch wel weer sneeuwen zeker. Afijn, met 4 volwassen en 3 kinderen de baan weer voor een groot deel sneeuwvrij kunnen maken. In de namiddag hebben we op de vrijgemaakte stukken nog een laagje water erbij opgespoten omdat het ijs nog niet al te dik was. Nu voorspellen ze voor vanavond weer 5 à 10 cm sneeuw. Dit zou ons dan wel eens de das om kunnen doen want zo kan het ijs niet voldoende aangroeien. Morgen maar weer eens gaan kijken.....!

Vrijdag:
01-01-2010

Vandaag heeft de IJsmeester een rustdag en wenst alle bezoekers van deze website (en hopelijk ook binnenkort ook van de natuurijsbaan), een gelukkig, gezond en sportief 2010.

Donderdag:
31-12-2009

Laatste dag van het jaar en het begin van een nieuwe vorstperiode! Vanochtend is loonbedrijf van Ginneken uit Den Hout weer begonnen met het opnieuw onderwater laten lopen van de natuurijsbaan nadat de dooi zijn werk had gedaan. Op veel plaatsen kwam het gras al weer door het ijs piepen. Gisteren heeft Goof Huijben nog wat sneeuwresten weggeschept om met een schone lei te kunnen beginnen. Op sommige plaatsen lag er toch nog zo'n 5 cm ijs wat hopelijk een goede basis is voor nieuw ijs.

Woensdag
30-12-2009

3 CM

IJSBAAN GESLOTEN. I.v.m. dooi zal de natuurijsbaan voorlopig gesloten blijven. Blijf deze site volgen!!!

Dinsdag:
29-12-2009

4,5 CM

De baan is vandaag geopend geweest van 11:00 - 16:00 uur.

Maandag:
28-12-2009

4 CM

I.v.m. de hoge temperatuur, althans om het ijs goed te kunnen houden, is besloten de ijsbaan (tijdelijk) te sluiten.

Zondag:
27-12-2009

5 CM

De dooi heeft zijn intrede gedaan wat een flinke aanslag op de kwaliteit van het ijs betekent. Vanmiddag werd de bovenlaag al erg "papperig" en vielen er op sommige plaatsen gaten in het ijs daar waar het nog dun was. Dit heeft ons doen besluiten de baan vanavond gesloten te houden en er nog eens een laagje water bij op te zetten in de hoop dat dit vannacht nog bevriest. Blijkt het dat het morgenochtend niet verantwoord is om de baan opnieuw open te stellen, dan blijft de baan gesloten tot zich een nieuwe vorstperiode aandient. Volgens BUIENRADAR.NL gaat vanaf 30 december de temperatuur weer zakken. Laten we hopen dat dat klopt.

Zaterdag
19-12-2009

6 CM

Ondanks de magere berichtgeving in de weekbladen lijkt het er toch op dat het publiek onze baan weet te vinden. Zondag was er ondanks de hevige sneeuwval toch nog een aardige opkomst van schaatsliefhebbers die een beetje sneeuw niet schuwden. De vrijwilligers die er waren om o.a. de baan vrijwel heel de dag te vegen kregen ook hulp van bezoekers van de baan. Maar het hielp allemaal maar weinig want het bleek dweilen met de kraan open met de sneeuw die maar naar beneden bleef dwarrelen.

Vrijdag:
18-12-2009

4,5 CM

Door de vele sneeuw die er is gevallen is het ijs er niet beter op geworden. Vandaag hebben de vele vrijwilligers van IJSCO weer eens de handen flink uit de mouwen gestoken en de vele kubs sneeuw opzij geschoven. Nadien hebben er weer een flinke laag water opgezet en hopen dat de vorst van vannacht voldoende zal zijn om alles tot een redelijke ijsvloer om te toveren. Als het niet gaat sneeuwen vannacht hebben we goede hoop maar in het andere geval zal het ijs niet geweldig zijn. Als je morgen door het ijs zou gaan, zak je niet dieper weg dan 10 cm. We zijn er vandaag vele keren overheen gelopen en het ijs houdt zich goed onder ons gewicht. Vraag is wat het doet met een groter publiek.

Donderdag:
17-12-2009

4 CM

Vandaag over het ijs kunnen lopen en sneeuw geveegd! We hebben een paar banen gecreëerd. De hevige sneeuwval heeft er geen goed aan gedaan. Vrijdagochtend en middag gaan we de baan opnieuw vegen. Heeft u een paar uurtjes tijd, kom ons dan a.u.b. helpen. We hebben dan een verwarmde schaftkeet waar we af en toe even bij kunnen komen met een warm bakje koffie. Vanaf 10 uur zijn wij weer op de baan te vinden.

Woensdag:
16-12-2009

3,5 CM

Vanmiddag om 16.30 uur hebben Goof, Frank en ondergetekende er een extra laagje water opgebracht. Goof kon er al op lopen maar Frank en ik vonden het te veel kraken en gaan scheuren onder onze voeten zodat we maar wijselijk op de kant zijn blijven kijken wat Goof nu allemaal weer voor capriolen uithaalde met de brandweerslang. Aangezien de sneeuwval van het noorden uit optrekt naar het zuiden hebben we er een zwaar hoofd in of het allemaal helpt met wat we nu aan het doen zijn. De vraag is of het ijs morgenmiddag al dik genoeg is om de sneeuw te kunnen verwijderen. Voor de vrijwilligers van IJSCO: de schaftwagen komt donderdagmiddag naar Oosterhout. Vrijdag zullen we deze gaan installeren en dan maar hopen dat we zaterdag of zondag de baan kunnen openen voor het publiek. WORDT VERVOLGD......

Dinsdag:
15-12-2009

2,5 CM

Het water is nog verder gezakt. IJsvlakte ligt nu plm. 6 cm onder de het peil wat we op zaterdag weg hebben gezet. Morgenmiddag na 16.00 uur gaan we er opnieuw water opbrengen. De zekerheid dat we kunnen gaan schaatsen wordt echter steeds kleiner omdat het niet neer zo hard gaat vriezen als dat eerder deze week voorspeld werd. Maar we blijven ons best doen. Niet geschoten.... juist,.... is altijd mis.

Maandag:
14-12-2009

1 CM

Het water is wel flink aan het wegzakken want de ijsvlakte ligt nu plm. 4 cm onder de het peil wat we op zaterdag weg hebben gezet. Morgenmiddag gaan we er opnieuw water opbrengen.

Zondag:
13-12-2009

Opnieuw wat naar de kant gedreven gras uit het water op de kant getrokken. Het water was plm. 1 cm gezakt maar er vormde zich al een dun vliesje IJS.

Zaterdag
12-12-2009

Wat naar de kant gedreven gras uit het water op de kant getrokken en samen met Goof een paaltje in het water geslagen om de waterhoogte in de gaten te kunnen controleren.

Vrijdag:
11-12-2009

Doordat Jan Ligtvoet en Goof Huijben in de zomer en in de herfst het gras van de natuurijsbaan heel kort hebben gemaaid kunnen we er nu onze vruchten van plukken. Vandaag is de baan door medewerkers van loonbedrijf van Ginneken uit Den Hout weer onder water gezet. Om 08:00 uur werd de trekker met pomp opgesteld bij de vliet "het Kromgat" in de Oosterhoutse Polder. In ruim 8 uur tijd was heel de baan vol water komen te staan en er kwam geen grasprietje meer boven het wateroppervlak uit. Het losse maaisel wat nog achter gebleven was dreef allemaal naar een hoek waardoor ondergetekende al dit maaisel gemakkelijk de kant op kon trekken. Het riet langs de rand van de baan aan de kant van de Elskensweg is zoveel mogelijk blijven staan uit decoratief oogpunt en als windbreker. Nu is het de beurt aan de natuur die zijn best moet gaan doen om ervoor te zorgen dat wij er binnenkort weer kunnen gaan schaatsen. Bekijk hier de weersverwachting voor de komende dagen.

MAAR...... beste IJSCO'ers, zonder vrijwilligers kunnen we natuurlijk geen natuurijsbaan runnen en we rekenen daarom (weer) op jullie medewerking net zoals jullie massaal aan "de Heuvel op de Schaats" jullie medewerking verleenden. We zouden toch graag op voorhand van je willen weten of je (weer) bereid bent vrijwilligerstaken voor onze club uit te voeren. De meeste vrijwilligers van vorig seizoen hebben al een e-mail gehad met dit verzoek maar misschien dat er nog meer gegadigden zijn die iets willen en kunnen betekenen voor IJSCO. Dit alles natuurlijk onder voorbehoud van de weersomstandigheden!!!

De KNSB heeft een aparte WINTER-pagina geopend.

Zodra de baan open gaat zal dit op deze website worden bekend gemaakt.

Heeft uw suggesties, op- of aanmerkingen: stuur een e-mail naar ijsmeester@ijsco.net of bel even naar ondergetekende (06-10906638)

Groeten,
Jos Pompe,
IJsmeester IJSCO

Terug naar de startpagina


WIE IS ONLINEActieve bezoekers: 24, waarvan 0 geregistreerd en 24 gast(en).

Loginstatus

Laatste Nieuws

06-04-2018

Uitslag clubkampioenschappen

Ga naar pagina...

04-04-2018

Skeelertoertocht 75 km vanuit de Lier naar HvH

Lees meer...Ogenblik a.u.b. ...